Ana Sayfa » Yıl 10, Sayı 37 (Nisan 2015) » YANSIMALAR_İkinci_Evimiz_Kütüphane
YANSIMALAR
İKİNCİ EVİMİZ KÜTÜPHANE |
![]() |
Gökhan Keskin |
İyi seçilmiş kitapları okumak, geçmiş yüzyılların seçkin zekâlarıyla önceden düzenlenmiş bir konuşmaya katılmak gibidir. (Descartes)
Kütüphaneler Haftası; Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır. Haftanın amacı, öğrencilerde okuma alışkanlığını ve zevkini geliştirmek, kitap sevgisini artırmak, okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmalarını sağlamak ve halkı kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirmektir.
Kütüphane dört duvarı raflarla çevirili, sadece kitaplarla dolu ve sessiz bir ortamda ders çalışmak ya da kitap okumak için gidilen bir yer değildir. Kütüphane konusunda uzman ve size yardım etmeye hazır kütüphanecileri aracılığıyla ihtiyaç duyduğunuz bilgiye ulaşmak için internet, kitaplar, dvd'ler, dergiler, gazeteler vb tür kaynakları ücretsiz kullanabileceğiniz, keyifli vakit geçirebileceğiniz, sosyal etkinliklerine katılabileceğiniz, şehrin kalabalık ve gürültüsünden uzaklaşabileceğiniz, arkadaşlarınızla buluşabileceğiniz mekânlardır. Tıpkı market, alışveriş merkezi, sinema, terzi, kuaför gibi hayatınızın bir parçasıdır. Sizinle birlikte nefes alır değişir gelişir. Sizin için vardır. Kütüphane yedisinde de yetmişinde de öğrenebileceğiniz ve keyifli vakit geçirebileceğiniz mekândır.
Kütüphane, belli bir sisteme göre düzenlenen kitap ve benzeri materyallerin toplandığı, saklandığı, okuyucu ve araştırmacıların istifadesine sunulduğu yer. Farsçada ev manasına gelen hane ile Arapçada kitaplar manasına gelen kütüb kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen kitaplar evi isim tamlamasındaki tamlama i'sinin düşmesi ve kelimelerin yer değiştirerek birleşmesinden meydana gelmiş, Kütüphane şeklinde söylenen birleşik bir isimdir. Günümüzde yeni bilimsel materyallerin çeşitlenip çoğalması neticesinde ortaya çıkan, süreli yayın, grafik, sesli ve görüntülü yayınların meydana getirdiği koleksiyonlardan meydana gelen kütüphaneler de bulunmaktadır. Bir fikir gayretinin sonucu olarak yazılmış eserleri korumak, toplamak, organize etmek, onları insanların faydalanmasına hazır hale getirmek için kurulmuş olan kütüphaneler, yapılmış ve yapılacak olan bilimsel araştırmaları, zamanımızda ve gelecekteki araştırıcıların yararına en ucuz en çabuk ve kolay şekilde sunulmasını sağlar. Kütüphaneler eğitim ve öğretime de yardımcı olurlar.
Ülkemizden ve dünyadan ihtişamlı kütüphaneleri sizler için sıraladık:
1. Atılım Üniversitesi Kadriye Zaim Kütüphanesi (Ankara, Türkiye)
Atılım Üniversitesi Kütüphanesi, 1998 Mart ayında, ilk binamızın bir sınıfında 100 kitap ve bir PC bilgisayarla başlar. Fakülteler, idari ofisler ve sınıflar oradadır.
Kurulma çalışmaları başlar, öğretim üyelerinden ders kitapları ve süreli yayınlar listeleri alınır ve siparişler başlar. Bu sınıf, 5 ay gibi çok kısa bir süre kütüphane olarak kullanılır. Temmuz 1998 de İşletme Binası olarak adlandırılan binanın üst katına taşınılır. İşin en keyif verici yanı ise, az sayıda kitap olmasına rağmen öğrencilerin kütüphaneye gelip ders çalışmasıdır.
2. Milli Kütüphane (Ankara, Türkiye)
Kuruluş kökeni 15 Nisan 1946 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Yayımlar Müdürlüğü'ne bağlı olarak bir büronun açılmasına dayanır. Kuruluşuyla birlikte ilk yılı içerinde 8.000 adet basılı içeren bir arşive sahip olunmuştur. Arşivin daha da hızlı büyüyeceği öngörülerek ilk bürosundan çıkarılıp 17 Nisan 1947 tarihinde geçici olarak yeni bir binaya taşınmıştır. Yeni binaya taşınmasıyla birlikte arşiv varlığı hızla 60.000 adete ulaşmıştır. O dönemde oluşan gereksinim nedeniyle arşivin kullanıcılara açılabilmesi amacıyla günümüzde Ankara İlk Halk Kütüphanesi olarak kullanılan ve Kumrular sokakta yer alan binaya taşınmış ve 16 Ağustos 1948 tarihinde resmi olarak kullanıcılara hizmet vermeye başlamıştır.
3. George Peabody Kütüphanesi (Baltimore, Maryland)
George Peabody Kütüphanesi, Baltimorelu mimar Edmund G. Lind tarafından 1878 yılında yapıldı. Bu kütüphane, Kuzey Amerika’nın en güzel kütüphanelerinden biri olarak kabul ediliyor. Beş katlı bir merkezinde bir avlu bulunuyor. 300.000’den fazla eserin bulunduğu bu kütüphanede yer alan eserler ağırlıklı olarak din, sanat ve tarih üzerinedir.
4. Avusturya Ulusal Kütüphanesi
16. yüzyıl’da İmparatorluk Saray Kütüphanesi olarak kurulan Avusturya Ulusal Kütüphanesi, el yazması ve orjinal kitapların toplanması ile ulusal kütüphane haline getirildi. Bu kütüphane içerisinde kitaplar haricinde resim ve el yazması koleksiyonlarında dahil olduğu 26 milyon eser bulunmaktadır.
5. Vernadsky Ulusal Kütüphanesi
Ukrayna’da bulunan Vernadsky Ulusal Kütüphanesi, Avusturya Ulusal kütüphanesine nazaran daha yeni bir kütüphane olma özelliği taşımaktadır. 1918 yılında tamamlanan bu kütüphane içerdiği 13 milyon’dan fazla kitapla dünya’nın en büyük 20. kütüphanesi ünvanını almıştır. Kütüphane’nin yılda 500.000’den fazla ziyaretçisinin olduğu ve kütüphane içerisinde 900 kişinin çalıştığı rivayet edilir.
6. Stutgart Şehir Kütüphanesi
Almanya’nun Stutgart şehrinde bulunan bu kütüphane’nin yapımı 2011 yılında tamamlandı. Tam olarak 80 milyon euro harcandığı söyleniyor. Yıllardır ilgi çekebilecek bir kütüphane, entellektüel bir kültürel merkez oluşturmak isteyen Stutgart Belediyesi, yaptığı bu kütüphane ile Stutgart’a yılda 100.000’den fazla turist çekebiliyor.
7. Walker İnsanın Hayalgücü Tarihi Kütüphanesi (Minneapolis – ABD)
Bu kütüphane’nin insanı etkileyen yanı, kütüphaneye girdiğiniz andan itibaren kendinizi adet bir masal kitabı içerisinde hissettiriyor olması.
8. Joanina Kütüphanesi (Coimbra – Portekiz)
Portekiz’de bulunan Joinna Kütüphanesi’nin yapımı 18. yüzyılda tamamlanmıştır. 250.000’den fazla kitabın bulunduğu bu kütüphane Coimbra şehri’nin Portekiz’deki sembolü olarak gösteriliyor.
9. Devlet Kütüphanesi (Victoria, Avustralya)
10. Widener Library, Harvard University, ABD
11. Washington Üniversitesi Suzzalo Kütüphanesi (Seattle, Washington)
12. Iowa Eyalet Başkenti Hukuk Kütüphanesi (Iowa, Amerika Birleşik Devletleri)
13. Amsterdam Halk Kütüphanesi (Amsterdam, Hollanda)
14. Stockholm Halk Kütüphanesi (Stockholm, İsveç)
Kaynaklar:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Ana_Sayfa
http://onedio.com/
http://karayagiz.net/
http://www.ezberim.biz/
http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/
Yayın Kurulu: Prof.Dr. İsmail Bircan, Uzman Nilüfer Ünal, Osman Kutlu
Editör: Gülden A. Pınarcı
İçerik Yöneticisi: Hakan Kolcu
3 Ayda bir yayınlanır.