Ana Sayfa » Yıl 10, Sayı 37 (Nisan 2015) » SOHBET KÖŞESİ Kırıkkale Kütüphanesi
SOHBET KÖŞESİ
EN İYİ HALKLA İLİŞKİLER ÖDÜLÜ ALAN KÜTÜPHANE: KIRIKKALE İL HALK KÜTÜPHANESİ |
![]() |
Gözde Torun |
50. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Milli Kütüphane’de gerçekleştirilen sunumlardan bir tanesi benim için bir hayli ilgi çekiciydi. Zeliha Atay, Kırıkkale İlk Halk Kütüphanesi Müdür’ü, çalışma arkadaşları adına, kütüphanelerinde gerçekleştirdikleri okuyucu etkinliklerini bizlere anlattığında; dinleyenlerin tüylerini diken diken etmiş ve yaptıkları çalışmalarla Kırıkkale Halk’ına verdikleri değeri gururla göstermişlerdir. Grup çalışması, birlik ve beraberlik ile planlı olarak çalışmalar yaptıklarını ve toplum dayanışmasını kütüphaneye taşıdıklarını siz de röportajımızı okuduğunuzda daha iyi anlayacaksınız.
Tüm halk kütüphanelerine örnek olması dileğiyle…
Röportajımızı kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Sohbetimize Zeliha Atay’ı tanıyarak başlamak istiyoruz, kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Öncelikle bu sohbet için ben teşekkür ederim. 1987 Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik (Bilgi ve Belge Yönetimi) Bölümü mezunuyum. Meslekte 25. yılımı çalışıyorum. 2006 yılında görevde yükselme sınavını kazanarak Kütüphane Müdürü olarak atandım. Halen Kırıkkale İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’nde görev yapmaktayım.
“Bilginin sevgiyle sunulduğu yer” sloganı ile projelerinizi gerçekleştirdiğinizi ve kütüphane kullanım istatistiklerini yükselttiğinizi görüyoruz. Bir yönetici olarak, sizin ve ekibinizin, bu yolda karşılaştığı olumlu ya da olumsuz durumlardan kısaca bahseder misiniz?
Öncelikle sorunlarımız, rakipler (çeşitli oyun salonları, televizyon, internet) karşısındaki zayıf ve güçlü yönlerimizi saptayarak proje hazırlanmasına başladığımız için çok sorunla karşılaşmadık. Projeyi uygulama aşamasında işbirliği yapabileceğimiz kuruluşlar tespit edilerek amacımız anlatıldığında destek bulduk. Maddi destek konusunda sorun yaşadığımız zamanlar oldu ama bir şekilde bu sorunu aştık.
2009 öncesi de halkla ilişkiler çalışmaları yapıyorduk. 2009 yılından itibaren ise bu çalışmaları projelendirerek yürütmeye başladık.
En son 2014 yılında çalışmalarımızı takip eden 2 kullanıcımız,“50. Kütüphane Haftası’nda ne gibi katkı sağlayabiliriz, bizde destek olmak istiyoruz” dediler. 50 kütüphane haftasında afiş ve ayraç sponsorumuz oldular. Yani okuyucularımız da, biz talep etmediğimiz halde projelerimize destek vermeye başladılar.
1 Nisan 2014 tarihinde Milli Kütüphane’de düzenlenen 50. Kütüphane Haftası açılış programında, 5.’si verilen “En iyi Halkla İlişkiler Ödülü’nü” Kırıkkale İl Halk Kütüphanesi adına siz almış ve gerçekleştirdiğiniz projeleriniz ile ilgili etkileyici sunumunuzu bizlerle paylaşmıştınız. Gerçekleştirdiğiniz projeler içinde beni en çok etkileyen, hazırladığınız kitap fuarı idi. Bizlere bu konu ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Kütüphanemizin ve ildeki kitap satan kırtasiyecilerin katılımıyla Cumhuriyet Meydanı’nda, Atatürk Ortaokul’u bahçesinde gerçekleştirilen bir etkinlik. İlimizde maalesef kitapevi yok. Düzenlediğimiz bu fuarın amacı; hem kütüphanemizdeki kitapları tanıtmak hem de halkın yeni yayınları keşfetmesini sağlayarak farkındalık yaratmak ve yeni kitapevlerinin açılmasına destek olmak. Bir kez düzenleyebildik. Çünkü fuar; iki gün kitap fuarı, diğer günler kırtasiye fuarına dönüştü. Verimli bir etkinlik olmadı.
Kütüphaneniz tarafından, 2012-2013 yıllarında 11-18 yaş grubundaki gençlerimize “Bilgi Okuryazarlığı” ve “Kütüphane Tanıtımı” konulu konferanslar verilmiştir. Konferansların kütüphane kullanımına ne gibi etkileri oldu? Gençlerimizin bilgiye ve kütüphaneye olan yaklaşımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kütüphaneyi ziyaret eden sınıflara, oryantasyon hizmeti veriliyordu ve her okullardan bir – iki sınıf katıyordu. (Öğrencilerini kütüphaneye getirmeyen okullar bile vardı) Biz istedik ki kütüphanenin tanıtımı sadece bir iki sınıfla sınırlı kalmasın, ildeki bütün okullara gidelim, daha çok potansiyel kullanıcıya ulaşalım. Bu amaçla 2009-2010 yılında Kütüphane’nin tanıtılarak, kullanımının artırılması amacıyla “Kitap Okuma Alışkanlığı ve Kütüphane Kullanımı” konulu konferanslarla başladık. Bu konferansları 40 ilköğretim okulunda verdik.
Daha sonra ikinci turda amacımızı geliştirerek 11–18 yaş grubundaki ilköğretim ikinci kademe ve lise çağındaki gençlere “Bilgi Okuryazarlığı” bilinci oluşturarak bilgi gereksinimlerini tanımlama, bilgiyi bulma, değerlendirme, etkin şekilde kullanma ve iletme becerisinin kazandırılması ve kütüphanenin tanıtılarak kullanımının artırılması için “Bilgi Okuryazarlığı” ve “Kütüphane Tanıtımı” konulu konferanslarla devam ettik.
Konferanslarla öğrencilere ulaşmakla birlikte ve bu öğrencilerin velilerine de ulaşma imkânı bulduk. (Bilindiği gibi üye olmak için veli şartı var.) Kütüphanede sadece kitap olmadığı, çocukların ve gençlerin kaliteli vakit geçirebilecekleri ortamı ve güvenli interneti ailelere tanıtma imkânı sağlamış olduk. Konferanslar okul yöneticileri ve öğretmenlerinde de kütüphane bilinci oluşturmamıza katkı sağladı. Okuma bayramları ve diğer etkinliklerinde bizi okullarına davet etmeye başladılar.
Ayrıca bu konferanslar üye sayısı ve ödünç verme hizmetinde bir artış sağlamıştır.
“Kadın Dostu Kütüphaneler” projeniz ile kadınlar kütüphanelerle tanıştırılmış ve geçtiğimiz yıl, Dünya Kadınlar Günü’nde “Kitaplarla Çay Saati” etkinliği tarafınızca düzenlenmiştir. Bizlere kadınlara yönelik gerçekleştirdiğiniz proje ve etkinlikleriniz ile ilgili bir değerlendirme yapabilir misiniz?
“Bir Kadını Eğitirseniz, Bir Kuşağı Eğitirsiniz."
Projenin amacı; dezavantajlı gruplardan kadınları, televizyon izleme gibi sosyal alanda yalnızlaştırıcı alışkanlıklardan uzaklaştırarak onların toplumun diğer bireyleriyle iletişeme geçmelerini sağlayarak daha etkin bireyler olmalarını desteklemek ve konumlarını güçlendirmekti.
Bu amaç doğrultusunda;
- Kadınları hakları konusunda bilinçlendirmek için uzman kişilerce konferanslar,
- Çocuklarıyla birlikte kütüphaneyi keşfetmeleri ve kitap okuma alışkanlığı kazanarak kendilerini geliştirmeleri için “Kitaplarla Çay Saati” ve “Hıdırellez Pikniği”,
-Kadınların sosyal gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla yağlı boya resim kursu düzenlenmektedir.
Sevgi ve titizlik dolu çalışmalarınız ile genç, yaşlı ayırmaksızın 7’den 77’ye tüm okuyuculara yönelik gerçekleştirdiğiniz projeleriniz içerisinde, en başarılı çalışmanız sizce hangisidir?
Halkla ilişkiler projemizde kullandığımız araçların tamamında olumlu geri dönüşler aldık (Sadece kitap fuarında verim alamadık.)
Halkla ilişkiler projemizde birinci hedef kitlemiz çocuklar seçilmişti. Çocukların hedef kitle olarak seçilmesindeki amaç; çocukların okuma ve kütüphane kullanım alışkanlığını geliştirerek geleceğin yetişkin kullanıcılarını oluşturmaktır.
İkincil hedef kitle ebeveynlerdir: İlimizin sosyo-kültürel yapısı incelendiğinde, çocukların ve gençlerin (özellikle kız çocuklarının büyük bir çoğunluğunun) ebeveynleri olmadan hareket edemedikleri görülmüştür. Bu nedenle ebeveynler ikincil hedef kitle olmakla birlikte birincil hedef kitlenin içinde de düşünebilir.
Hedef kitlemize göre okul öncesi, ilköğretim (İlkokul ve ortaokul) çocukları ve kadınlarla yaptığımız etkinlikler bizim için ön planda.
Okulöncesi yaş grubu çocukları ile çalışmaya başladığımız dönemde her hafta bir anaokulunu kütüphaneye davet edip, etkinlik yapıyorduk. Okul öncesi eğitim veren kurumlardaki yönetici ve çalışanlarda kütüphane bilincini oluşturmayı başardık. Şu an biz davet etmiyoruz, okullar randevu talep ediyorlar.
Çocuklar için kurduğumuz atölyeler var . Kitap Atölyesi (Minyatür Kitap, Akordeon Kitap, Tünel Kitap, Kil Tablet gibi) Hikâye tamamlama, Ayraç, Resim Atölyesi. Atölyelerin katılımcılarını sosyal etkinlik imkânı bulamayan okulları seçerek yapıyoruz.
İkinci önemsediğimiz etkinlik satranç turnuvaları:
Çocuklar ve özellikle merkeze uzak semtlerde yaşayan ebeveynler için satrancın çok önemli bir spor dalı olduğu tespit edilmiş, Satranç İl Temsilciliğiyle görüşülerek temsilciliğin yılda 2 kez yaptığı turnuva sayılarının arttırılarak kütüphanede yapılması sağlandı. Satranç turnuvaları Cuma, cumartesi, Pazar olmak üzere üç gün 7 tur düzlenmekte ve ödül töreni Pazar günleri yapılmaktadır. Turnuvalara 150-170 arası sporcu katılmakta ve her sporcunun en az 2 yakını ile gelmesi nedeniyle yaklaşık 450 kişiye kütüphane tanıtımı yapma imkânı sağlanmaktadır.
Benim sorularım bu kadar, sizin eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Projeye başlarken belirlediğimiz amaçlara ve hedeflere ulaşmış bulunmaktayız. Kütüphanemizde Bakanlığımızın "Çocuk ve Halk Kütüphanelerinin İyileştirme Projesi" kapsamında yenileme çalışmaları son aşamaya geldi. Yenilenmiş kütüphanemizde çalışma arkadaşlarımızla, destekçi kurumlarla ve okuyucularımızla projelerimize devam edeceğiz. Bu proje süresince özveriyle emek veren çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
14 Şubat Kütüphaneleri Seviyorum etkinliği
Yayın Kurulu: Prof.Dr. İsmail Bircan, Uzman Nilüfer Ünal, Osman Kutlu
Editör: Gülden A. Pınarcı
İçerik Yöneticisi: Hakan Kolcu
3 Ayda bir yayınlanır.