Ana Sayfa » Yıl 10, Sayı 37 (Nisan 2015) » EDİTÖRDEN
Eğer biraz daha uzağa gidebilseydim, varacağım yer kitapların sihirli dünyası olurdu. Çünkü kitapların daha ötesi yok gibi gelir bana.
Ankara’da Kızılay’a, İstanbul’da Kadıköy’e gittiğimde vapura binmeden önce uğradığım yer sahaflar olmuştur. Onlar ki dünyanın cezbedicisi, onlar ki dünyanın vazgeçilmezi. Yenik düşmüyor hiçbir zaman teknolojiye. Yenik düşmemeli. Tabi sadece sahaflar mı? Aynı zamanda vazgeçilmezim kütüphaneler. Onlar da yine ayrı bir dünya, ayrı bir çocuk şenliği. Dünyanın tüm kütüphanelerini gezmek isterim. Zaman zaman internetten dünyanın dört bir yanındaki kütüphanelere açıp bakarım. Görürüm ki asıl dünya orası. Bir şehre gittiğimde en çok sahaflarıyla birlikte kütüphanesini merak ederim. Ülkemizde kütüphaneler en çok vize - final zamanlarında dolu olsa da, kadri kıymeti pek bilinmese de kütüphaneler birer mabet.
51. Kütüphane Haftası’na özel 37. sayımızda siz değerli okurlar için dopdolu bir bülten hazırladık ve aşağıdaki konulara, konuklara yer verdik:
MAKALELER
Okuma Alışkanlığımız Üzerine (Nilüfer Ünal): Yaşam boyu öğrenme, ihtiyaç duyulan bilginin bulunması ve kullanılmasıdır. Bilgi okur yazarlığı olarak da değerlendirilen bu tanımlamanın içeriğinde “bilgiye erişim ve bu bilgiyi etkin biçimde kullanabilme” becerisi yatar. Bu becerilerin kazandırılmasında en önemli rol eğitim kurumlarınındır. Ülkemizde, genç beyinlere, yaşam boyu öğrenme alışkanlığı nasıl kazandırılabilir? Okul eğitiminde, ezber ve testlerle, günlük yaşamlarında TV’lerde dizilerle, bilgisayar oyunlarıyla yetişen yeni nesile okuma alışkanlığı kazandırılmasında nasıl bir yol haritası izlenecektir…
Danışma Hizmetlerinde Bulut Bilişim Uygulamalarının Kullanımı (Ayşe Korkmaz - Canan Tavluoğlu): Teknolojik gelişmelerin ışığında klasik kütüphane hizmetlerinin sunulduğu geleneksel kütüphane binaları dışında günümüzde Bilgiye Erişim Merkezi olarak çevirebileceğimiz İngilizce karşılığı Information Commons ya da Learning Commons olan yeni oluşumlar özellikle üniversite kütüphanelerinde1990’ların ortalarından beri öne çıkmaktadır. Bilgiye Erişim Merkezleri öğrencilerin öğrenme ve araştırma gereksinimlerini en gelişmiş teknolojilerin ve kaynakların kullandırılması yolu ile desteklemeyi amaçlar. Bilgi hizmetlerinin ulaştırılmasında Bilgiye Erişim Merkezleri elektronik bilgi kaynakları, görsel-işitsel kaynaklar, basılı kaynaklar üçgeninin yanı sıra çok amaçlı teknolojik altyapıyı, deneyimli personeli ve gereksinimlere uygun olarak tasarlanmış fiziksel mekânları bir araya getirir…
Bilgiye Erişimde Şeffaflık: Açık Erişim (Yağmur Kurşun): İçinde bulunduğumuz bilgi çağında, araştırmacıların daha önce yapılmış olan araştırma sonuçlarına, zamandan ve mekândan olabildiğince bağımsız olarak erişebilmesine olanak sağlayan açık erişim, eğitimin vazgeçilmezlerinden biri olmuştur. İnternet aracılığıyla araştırmacılar ve bilgi merkezlerinin; makalenin yayınlandığı dergiye abone olsun veya olmasın, konferans bildirilerine, tezlere ve araştırma raporlarına finansal, yasal ve teknik engel olmaksızın, ücretsiz erişebilmesi ‘açık erişim’ olarak tanımlanmaktadır. Araştırmacılar erişebildikleri bu kaynakları indirebilir, kopyalayabilir, yazdırabilir ve her türlü yasal amaç için kullanabilirler. Açık bilimin dayanağı; erişilebilir, anlaşılabilir, değerlendirilebilir ve kullanılabilir olan açık verilerdir…
ANKARA DOSYASI
Anıtkabir Atatürk Özel Kütüphanesi (Gülden A. Pınarcı – Halil İbrahim Güneş): 51. Kütüphane Haftası nedeniyle bu özel sayımızda Atatürk’ün yaşamı boyunca okuduğu kitaplara yer vermek istedik. Atatürk’ün Kütüphanesi Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nin son bölümünde Atatürk Kitaplığı olarak yer alıyor. Sizler için Anıtkabir’e gidip Atatürk’ün Özel Kütüphanesi görüntüledik ve Atatürk’ün okuma tutkusunu Sevim Bakır’dan dinledik.
SOHBET KÖŞESİ
En İyi Halkla İlişkiler Ödülü Alan Kütüphane: Kırıkkale İl Halk Kütüphanesi (Gözde Torun): 50. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Milli Kütüphane’de gerçekleştirilen sunumlardan bir tanesi benim için bir hayli ilgi çekiciydi. Zeliha Atay, Kırıkkale İlk Halk Kütüphanesi Müdürü, çalışma arkadaşları adına, kütüphanelerinde gerçekleştirdikleri okuyucu etkinliklerini bizlere anlattığında; dinleyenlerin tüylerini diken diken etmiş ve yaptıkları çalışmalarla Kırıkkale Halk’ına verdikleri değeri gururla göstermişlerdir. Grup çalışması, birlik ve beraberlik ile planlı olarak çalışmalar yaptıklarını ve toplum dayanışmasını kütüphaneye taşıdıklarını siz de röportajımızı okuduğunuzda daha iyi anlayacaksınız. Tüm halk kütüphanelerine örnek olması dileğiyle…
YANSIMALAR
Ahırdan Kütüphane Olur Mu? Yalın Kılıç Olmazı Olur Yaptı… (Gülden Aydın Pınarcı): İnsanoğlu! Adem’den beri düşünen tek canlı insanoğlu. Tüm yaptıkları ettikleriyle tek müsebbip insanoğlu. Sen, ne de ilginç bir sebepsin, hep kendine kendine zarar veren?
Nereden çıktı bu şimdi diyeceksiniz. Bu düşünen varlığın ettiğine bakın. Her demde kendine zararı dokunuyor da “ah” demiyor, her demde kendini bir kez daha yok ediyor da bundan gayri elinden bir şey gelmiyor. Ağaçları kesiyor sapan yapıyor, yaptıkları sapanlarla kuşları vuruyor, yaşadığı evreni öyle harap ve mahzun bırakıyor. Doğanın dengesini bozuyor.
Aynı ağaçlar kesiliyor kâğıt oluyor, kalem oluyor, düşünen insanın daha da iyi düşünmesini sağlıyor. Ona ışık oluyor, yol gösteriyor. İnsan yazıyor, üretiyor, yaşadığı evreni daha güzel bir hale getiriyor. Peki, insan kendi içinde kötü olanı, yani kendini iyi kılamaz mı?
İkinci Evimiz Kütüphane ( Gökhan Keskin): Kütüphaneler Haftası; Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır. Haftanın amacı, öğrencilerde okuma alışkanlığını ve zevkini geliştirmek, kitap sevgisini artırmak, okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmalarını sağlamak ve halkı kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirmektir.
Yayın Kurulu: Prof.Dr. İsmail Bircan, Uzman Nilüfer Ünal, Osman Kutlu
Editör: Gülden A. Pınarcı
İçerik Yöneticisi: Hakan Kolcu
3 Ayda bir yayınlanır.