Ana Sayfa » Yıl 10, Sayı 36 (Ocak 2015) » ALİ DAYI ÇOCUK KÜTÜPHANESİ
EDEBİYAT KÖŞESİ
ALİ DAYI ÇOCUK KÜTÜPHANESİ |
![]() |
Gözde Torun |
Kütüphaneler tıpkı masallar gibidir, insanı yüreklendirir, güçlendirir ve kendine güvenmesini sağlar.
Öyle bir yer düşleyelim ki çocukların zihin, dil ve sosyal gelişimine ücretsiz katkı sağlayan, güler yüzlü çalışanlara sahip, iç ve dış mimarisi rengârenk hazırlanmış, sevgi, kitap ve oyuncak dolu bir yer... Kulağa ne hoş geliyor öyle değil mi?
İşte düşlediğimiz yer, çocukların estetik zevkleri ve düşünceleri dikkate alınarak hazırlanan Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi. Bu mekân küçük hanımlar ve beyleri adeta macera dolu bir serüvene davet ediyor. Kütüphane rengarenk yapısı ve oyuncakları eşliğinde çocukları kitaplarla tanıştırıp, onlara okuma alışkanlığı kazandırmayı amaçlıyor. Tamamıyla çocukların ruhsal özellikleri, ilgileri, ihtiyaçları, duygu ve düşünceleri, beklentileri üzerinde titizlikle düşünülerek projelendirilmiş, Türkiye’nin ilk örnek Çocuk Kütüphanesi.
Sizler için küçük hanımlar ve beylerin buluşup proje ödevlerini yaptığı, kitap okuduğu, ödünç aldığı, oyun oynadığı, sosyalleştiği bir yere, Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi’ne ziyarette bulunduk. Çocuk Kitapları Haftası sebebiyle gerçekleştirilen Münnevver Oğan ile söyleşiye katıldık. Aynı gün, yıl içerisinde en çok kitap okuyan ilk üç okuyucuya ödül töreni düzenlendi. Okullarından izin alıp madalyonlarını almaya gelen 3 küçük okuyucu, ışıl ışıl gözleri ve güler yüzleri ile bugünün örnek bireyleri, yarının ise umudu olarak okullarına geri döndüler.
Biz de küçük hanımlar ve beylerin kütüphanecisi Serkan Menemen ile sohbet etmeye ve bu güzel mekânı bir de ondan dinlemeye gittik.
Öncelikle röportajımızı kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Sohbetimize Serkan Menemen’i tanıyarak başlamak istiyorum, kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ortopedik Protez ve Hortez Programı ve Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü mezunuyum. 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda çalışmaya başladım. Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi’nde ise 2009 yılından beri görev yapmaktayım.
Türkiye'nin ilk Örnek Çocuk Kütüphanesi’nde çalışıyorsunuz. Duygularınızı bizimle paylaşabilir misiniz?
Türkiye’nin ilk örnek modern kütüphanesinde çalıyor olmanın benim için büyük bir şans olduğunu düşünüyorum. Hergün bir çok çocuk tarafından ziyaret edilen kütüphanemizin güzel atmosferi beni çalışmaya teşvik ediyor ve çocuklarımızın güler yüzü, öğrenme çabaları kütüphanenin de ileriye yönelik anlamını arttırıyor, gelişimini sağlıyor.
Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi’nin kuruluşundan bu yana geçen süreci değerlendirebilir misiniz?
Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi 2009 yılı sonu ve 2010 yılları içerisinde ; Türkiye’nin ilk örnek Modern Çocuk Kütüphanesi olması nedeniyle, iç mekan ve dış mekanı çocukların keyif alabileceği bir şekilde titizlikle düzenlenmiştir. Kütüphanenin iç ve dış hazırlığı esnasında burada bulunmam benim için çok değerli ve mutluluk vericidir. 29 Aralık 2010 tarihinde modernize edilmiş hali ile açtığımız kütüphanemiz, hizmet verdiği 4 yıllık süreçte, 0-14 yaş grubu tüm çocuklarımıza ücretsiz hizmet vermekte ve bir çok etklinlik düzenleyerek ; onları sosyalleştirmeye, kütüphaneleri sevdirerek, okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışmaktadır.
- Kütüphane’ye “Ali Dayı” isminin verilme hikayesini bizlerle paylaşır mısınız ?
Ülkemizde okuma alışkanlığının yetersiz olduğuna ve bu yetersizliğin okuma alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırılması halinde giderilebileceğine inanan, emekli Vali Merhum Hamdullah Şükrü Kenanoğlu, çocuk kütüphanesi olarak hizmet vermesi şartı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bahçe içinde bulunan 2 katlı evini bağışlamıştır ve kendisine emek veren manevi babasının anısına kütüphanemizin isminin “Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi” olmasını vasiyet etmiştir.
Pazar ve Pazartesi hariç tüm günler hizmet vermektesiniz. Peki tüm hizmetleriniz için küçük okuyucularınızdan herhangi bir ücret talep ediyor musunuz? Kütüphaneye üyelik işlemleri hakkında bizi kısaca bilgilendirebilir misiniz ?
Kütüphane üyelik işlemleri için sadece çocukların kimlikleri talep ediliyor. 0-14 yaş arasındaki çocuklarımız, kütüphanemize gelerek, ücretsiz olarak tüm hizmetlerimizden faydalanabilmektedirler. Kitap ödünç almak istediklerinde ise, çocuklarımızın okuma şevklerini kırmamak adına kitap sayısında herhangi bir kısıtlama yapmıyoruz ancak kullanım süreleri 2 hafta olarak belirlenmiştir.
Kütüphane koleksiyonunuzda neler bulabiliriz ? Kitapların kataloglanması ve düzenlenmesi nasıl yapılmaktadır ?
Kütüphane koleksiyonumuzda ; okul öncesi çocukların okur-yazarlıklarının geliştirilmesi için basılı ve sesli kaynaklar, masal kitapları, müzik aletleri, basit seviye dil eğitim setleri , ebeveynler için çocuk eğitimi kitapları, eğitim materyalleri, yapboz kitaplar, çocuk dergileri, Morpa Kampüs interaktif eğitim seti, satranç takımları, kutu oyunları (monopoly, süper doktor, jenga vb.), PlayStation oyun sistemi bulunmaktadır.
PlayStation ile oyun oynamak isteyen okuyucularımızın kütüphane içerisinde 45 dakika kitap okuması gerekmektedir. Her 45 dakika kitap okumaya, 15 dakika oyun oynama hakkı verilmektedir.
Kataloglama işlemleri Koha Açık Yazılım Kütüphane Sistemi üzerinden yapılmaktadır ve raf yerleşimi ise yayın evlerine göre, alfabetiktir.
- Bizlere kısaca genel etkinliklerinizden bahsedebilir misiniz ?
İki katlı olan kütüphamizin alt katı deniz ve orman temalı olup Okul Öncesi Çocuk Bölümü olarak adlandırılmıştır. 0-7 yaş arası çocuklarımıza buradan hizmet vermekteyiz. Okul Öncesi Çocuk Bölümü çocukları ; kitap okuma ve araştırma dünyasına taşıyacak bir köprü görevi yapması amacıyla oluşturulmuştur. Bu doğrultuda okul öncesi çocukların; görsel okur-yazarlıkları nitelikli bir koleksiyonla geliştirilecek, Oyunlar, fen ve doğa oyuncakları, kukla tiyatrosu, drama çalışmaları ile yaratıcı güçlerinin gelişmesi için bir ortam sağlanmıştır.
Masal okuma saatleri, yazar söyleşileri, kukla gösterileri gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Kütüphanemizde bulunan “Mutlu Okuma Bölümü” ile çocuklarımızın kitapların büyülü dünyasına adım atmaları sağlanmaktadır. Bahçemizde bulunan büyüteçli masa, termometre, higrometre vb. araçlar ve eğitsel oyuncaklar ile çocuklarımız bilim dünyası ile tanışmaktadırlar.
Kütüphanemizde bulanan projeksiyon cihazıyla çocuklar için film gösterimleri düzenlenmektedir. Çocuk filmleri, çizgi filmler ya da eğitici belgeseller yardımı ile çocukların görsel ve işitsel algılarının gelişmesine önem verilerek, kitap ve kütüphaneyi yaşamlarının bir parçası olarak görmeleri sağlanmaktadır.
Kütüphane bahçesi ise çocukların enerjilerini eğlenceli bir şekilde harcayabilecekleri, doğal bir açık hava eğitim alanına dönüştürülmüştür. Kütük masa ve tabureler, kuş evleri, büyüteçli masalar, hava durumu panosu ile salıncak ve kaydırak bulunmaktadır.
- Benim sorularım bu kadar, sizin eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Kütüphane olarak hedefimiz bütün çocuklara ulaşmak, ulaştığımızada da onların okuma iştahını arttırmak ve ülkemizin güçlü yarınları için donanımlı çocuklar yetiştirmektedir. Bizi ziyaret ettiğiniz için ve bülteninizde yer verdiğiniz için teşekkür ediyoruz.
Röportajımız burada sona eriyor. Size en yakın kütüphaneyi bilmiyorsanız, “http://www.adnanotukenkutup.gov.tr/TR,84748/ankara-ilce-halk-kutuphaneleri.html” adresinden bilgi alabilirsiniz. Kütüphanelerimize yabancılaşmayalım, onları görmezden gelip bir hayalete çevirmeyelim ve unutmayalım kitapların yuvası kütüphaneler tıpkı masallar gibidir, insanı yüreklendirir, güçlendirir ve kendine güvenmesini sağlar.
Son olarak yazımı Sunay Akın’ın söylediği bir sözle noktalamak istiyorum:
“Bir ülkenin geleceği o ülkedeki politikacıların vaatlerinde değil, çocuklarının hayallerinde ve oyunlarındadır.”
Sevgiyle ve kitapla, hoşça kalın…
Yayın Kurulu: Prof.Dr. İsmail Bircan, Uzman Nilüfer Ünal, Osman Kutlu
Editör: Gülden A. Pınarcı
İçerik Yöneticisi: Hakan Kolcu
3 Ayda bir yayınlanır.