Ana Sayfa » Yıl 10, Sayı 36 (Ocak 2015) » HAYATIMIZ ORİGAMİ
BİLİM DÜNYASINDAN
HAYATIMIZ ORİGAMİ |
Öğr. Gör. Dr. Elif Medetoğulları Yrd. Doç. Dr. Cansu Betin Merve Irmak, Elif Kavak Sema Yegin, Emine Özge Özgen Atılım Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi |
Japonca bir kelime olan Origami, “katlamak” anlamına gelen “ori- (折り)” ve “kağıt” anlamına gelen “gami-(紙)” kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Kağıt katlama sanatı olarak anılan origaminin ilk zamanlardaki adı “Orikata” idi. Origaminin başlangıcı kesin olarak bilinmemekle birlikte, iki bin yıl önce Çinlilerin kâğıdı bulmasına dayandırılmaktadır. Japonya’ya gelişinin ise M.Ö. 600’lü yıllarda Budist rahipler tarafından olduğu düşünülmektedir. Resimde görülen iyi şansı simgeleyen noshi; doğum, düğün, mezuniyet, terfi gibi kutlu olaylarda hediyelere eklenen dekoratif origami ürünüdür. Origami, ilk zamanlarda kâğıdın çok kıymetli olması sebebiyle, değerli hediyeleri süslemekte kullanılmıştır. Hala günümüzde Japonlar düğün, doğum, mezuniyet gibi seremonilerde hediyelerini mutlaka o temaya özel katlanmış kâğıtlarla vermektedirler. Günümüzde tüm dünyada yaygın olarak bilinen bir origami efsanesi vardır. Kişinin dilek tutup 1000 turnayı katlaması durumunda dileğinin gerçekleşeceğine inanılır. Hiroşima'da, atom bombasının patlaması sonucunda radyasyon etkisiyle lösemi hastalığına yakalanan 12 yaşındaki Sasaki Sadako bu efsaneye inanarak iyileşmek dileğiyle 1000 turnayı katlamaya başlamıştır. Ancak sayıyı 1000’e tamamlayamadan hastalığa yenik düşmüştür. Bu efsane, yürek burkan bu olayın duyulmasıyla tüm dünyaya yayılmıştır. Sadako, o gün o sayıya ulaşamamıştır. fakat o günden sonra her yıl Japonlar, 6 Ağustos Barış Gününde Sadako’nun anısına yaptıkları 1000 turna kuşunu, Hiroşima’ya, Sadako’nun anıtına göndermektedirler.
![]() Japonya’da, 1926-1989 yılları arasında yaşanan Şova Döneminde birçok origami ustası yetişmiş ve çok sayıda kâğıt çeşidi üretilmiştir. Bu dönemde yaşamış ve origami dünyasında adından en çok söz ettiren kişi olan Akira Yoshizawa, origaminin gelişimine ivme kazandıran en önemli kişilerden biri olmuştur.
![]() Yoshizawa’nın yaptığı modeller, sanatçılar, mimarlar, matematikçiler gibi birçok alandan insanın dikkatini çekmiş, ilham kaynağı olmuştur.
Origami, sadece doğu kültüründe kalmamış batı dünyasına da yayılmış bir sanattır. İpekyolu, kâğıdı batı dünyasına tanıttığı gibi, origaminin yaygınlaşmasında da büyük rol oynamıştır.
![]() Avrupa’nın origamiyi ilk defa İspanya’yı fetheden müslümanlardan öğrendiği düşünülmektedir. İslamiyette insan ve hayvan figürlerinin yasak olmasından dolayı, Avrupa’da görülen ilk origami çalışmaları, klasik origami figürlerinden çok, mozaik desen çalışmaları (tesselation), kâğıt örme ve geometrik formlar içeren parçalı origami çalışmalarıdır. Origami ile tanışan İspanyollar, onu kültürlerinin bir parçası haline getirmişler ve origamiye birçok yeni figür kazandırmışlardır. İlk origami dersleri verilen okul “Unamuno”, İspanya’da origaminin önde gelen isimlerinden Miguel Unamuno (1864-1936) tarafından açılmıştır. Unamuno, ayrıca “Flappy Bird” olarak anılan, “kanat çırpan kuş” oluşturmak için kullanılan temel kuş tabanından birçok yeni model geliştirmiştir.
Origami türlerinden örnekler.
Origami, 19. yy’den itibaren, içerdiği o muhteşem gizemiyle, hobi ve süsleme aracı olmaktan öteye geçmiş, hem sanat hem de eğitim alanında oldukça önemli bir yer edinmiştir. Günümüzde artık pek çok farklı origami türü vardır. Bu nedenle tek parça kâğıdın katlanması ile yapılan origamiye Klasik Origami denir. Klasik origami dışında, eş birçok parçanın bir araya gelmesiyle oluşturulan, genellikle üç boyutlu cisimlerin yapımında kullanılan origamiye Parçalı(Modüler) Origami; kesme, yapıştırma ve boyamanın da içinde bulunduğu origamiye Mimari Origami; kâğıdı keserek yapılan origamiye Krigami; ve yine kesme, boyama, katlama ve çok çeşitte kâğıt kullanarak yapılan, genellikle iki ya da daha fazla şekle çevrilebilen origamiye de Açılır(Pop-up) Origami denir. Bunların yanında bir de ıslak katlama tekniği bulunmaktadır. Kâğıdı kuruyken katlamak zor olduğu için ıslatarak katlama tekniği geliştirilmiştir ve böylece yapılan hayvan figürlerinin daha doğal görünmesi sağlanmıştır.
![]() Origami, özellikle son 30 yılda gelişen yöntemlerle, bilim, tasarım, sağlık, eğitim gibi alanlara da hizmet etmektedir. Örneğin uzay araçları için cam teleskop ve güneş paneli tasarımlarında; günlük hayatımızda sıkça karşımıza çıkan akıllı telefon ve tabletlerin katlanabilir kılıfları, bebek arabaları, hava yastıkları, damar içine yerleştirilen stentler gibi birçok ürünün tasarımlarında origami teknikleri kullanılmaktadır. Çocuklar üzerinde davranışsal, sosyal, duygusal ve dil gelişimlerine etkileri olduğu bilinen origami okullarda da eğitim aracı olarak kullanılmaktadır. Üç boyutlu düşünmeyi geliştiren bu yöntemin, özellikle matematik eğitiminde faydalı olduğu bilinmektedir.
NASA için origami ile güneş panelleri tasarlayan Dr. Robert Lang, origaminin gelişip günümüzdeki durumuna ulaşmasında en büyük payın matematikte olduğunu belirtiyor. Bu yazı Atılım Üniversitesi, Matematik Bölümü’nün “Origami ve Matematik” isimli ATÜ-LAP-C-1314-05 kodlu lisans araştırma proje ekibi tarafından hazırlanmıştır. Bir sonraki yazımızda, bu proje kapsamında yapmış olduğumuz çalışmalardan ve origaminin matematik eğitimdeki uygulamalarından bahsedilecektir. Proje kapsamında oluşturulan internet sayfasına http://math.atilim.edu.tr/etkinlik/matematik-ve-origami-7482 adresinden ulaşabilirsiniz. KAYNAKÇA 1. http://www.bbc.co.uk/dna/place-london/plain/A570458 2. http://www.britishorigami.info/academic/lister/yoshi1.php 3. http://en.wikipedia.org/wiki/Sadako_Sasaki 4. Paper before Print: The History and Impact of Paper in the Islamic World by Jonathan M. Bloom, Marianna Shreve Simpson Speculum Vol. 78, No. 4 (Oct., 2003), pp. 1250-1252 5. http://www.origami-resource-center.com/noshi.html 6. http://www.origami-resource-center.com/history-of-origami.html 7. www.origamisan.com |
Yayın Kurulu: Prof.Dr. İsmail Bircan, Uzman Nilüfer Ünal, Osman Kutlu
Editör: Gülden A. Pınarcı
İçerik Yöneticisi: Hakan Kolcu
3 Ayda bir yayınlanır.