Ana Sayfa » Yıl 9, Sayı 35 (Ekim 2014) » SEMA GÜNERİ RÖPORTAJ
![]() |
|
Gözde TORUN
|
SOHBET KÖŞESİ
YAŞAM BOYU ÖĞRENMEYİ SLOGAN EDİNEN KADIN: SEMA GÜNERİ
“Kütüphanenin bir kapısından giren kişinin milyonlarca kapı açabileceğini fark edebilmesi için kütüphanelerle ilgili önemli etkinliklerin yapılmasından yanayım. Özellikle Atılım Üniversitesi Kütüphanesinde gördüğüm bu muhteşem manzarayı karşılaştığım herkese anlatacağım. Okudukça cehaletimin arttığını gördüğüm andan itibaren yaşam boyu öğrenmeyi slogan edindim. Küçükken ansiklopedilerin içinden çıkmazdım. Çocukluğumun geçtiği şehirde ise bu kadar güzel bir kütüphanemiz yoktu ne yazık ki.” |
![]() |
Öncelikle davetimizi ve röportajımızı kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Sohbetimize sizi tanıyarak başlamak istiyoruz, kısaca kendinizden bahseder misiniz? 1964 Artvin doğumluyum. 1986 yılında DTCF Yeni Çağ Kürsüsü'nden mezun oldum. Hacettepe Üniversitesinde “Eğitim Psikolojisi” ve “Eğitimde Ölçme Değerlendirme” tezsiz yüksek lisansımı tamamladım. Halen İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisiyim ve yaşam felsefemi ölene kadar okumak üzerine kurdum. 1989'dan beri eğitim sektöründeyim. 20 yılı aşkın tarih öğretmenliği yaptıktan sonra, 5 arkadaş Konsept Grubu kurduk. Ben bu grup içerisinde kişisel gelişim merkezi olarak adlandırdığımız Konsept ‘Yapabilirsin’ in* idareciliğini yapmaktayım aynı zamanda birim içerisinde koçluk çalışmaları ile seminerleri yürütmekteyim. |
Hayat sloganınızın “ölene kadar okumak” olduğunu söylediniz. Yaşam boyu öğrenmeye açık olduğunuzu ne zaman fark ettiniz? Küçükken kütüphanelere yolunuz düşer miydi?
Okudukça cehaletimin arttığını gördüğüm andan itibaren yaşam boyu öğrenmeyi slogan edindim. Küçükken ansiklopedilerin içinden çıkmazdım.
Çocukluğumun geçtiği şehirde ise bu kadar güzel bir kütüphanemiz yoktu ne yazık ki.
Şu an bir danışmanlık merkezinde çeşitli seminerler veriyorsunuz. Bu seminerler ışığında hayatınızda ne gibi değişiklikler oldu? Yeni nesili bir de sizin gözünüzden dinlemek istiyoruz?
Seminerlere bilgilerimi ve tecrübelerimi paylaşmak üzere başladım. Zaman içerisinde seminer gruplarımla duygu paylaştığımı ve müthiş keyif aldığımı fark ettim. Şimdi hem geliştiriyorum hem gelişiyorum. Yeni nesilin ise yeterince doğru yönlendirilmediği için zaman ve kariyer yönetimi konusunda zor yıllar yaşayacağına inanıyorum. Elimden geldiğince onlara olanakları fark etme konusunda yol gösteriyorum ama hepsinin yeteneklerini ve niteliklerini doğru kullanmıyor olsalar bile iyi niyetli gençler olduğuna inanıyorum.
![]() |
Üniversiteye hazırlanan gençleri yönlendirirken nelere dikkat ediyorsunuz ? Kendilerine güvenmelerini, mesleki yönlendirme konusunda doğru kararlar vermelerini sağlamak üzere planlı çalışmalarını örgütlüyorum ama bunu yaparken de yaşam haklarını sınırlamamaya özen gösteriyorum. 2011 yılında, 6.200 kişi ile “yüz yüze anket yöntemi” ile gerçekleştirilen Türkiye Okuma Kültürü Haritası Projesi** kapsamında elde edilen sonuçlara göre bir kişi yılda ortalama 7 kitap okuyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu durum kişisel gelişim üzerine çalışıyor olsam bile toplumsal gelişimden yana bir eğitimci olduğum için, beni son derece üzüyor. Seminer zincirlerimden birinin adı "OKUYABİLİYOR MUSUNUZ?" olup bunu geliştirmek için Konsept'te ücretsiz kitap kulübü çalışması yapıyorum. |
Genel anlamda kütüphanelerin hayatımızdaki yeri hakkında neler söylemek istersiniz?
Kütüphanenin bir kapısından giren kişinin milyonlarca kapı açabileceğini fark edebilmesi için kütüphanelerle ilgili önemli etkinliklerin yapılmasından yanayım. Özellikle Atılım Üniversitesi Kütüphanesinde gördüğüm bu muhteşem manzarayı karşılaştığım herkese anlatacağım.
Yakın zamanda önemli bir seminere imza atacağınızı duyduk bize bu çalışmanızdan biraz bahseder misiniz?
20 Eylül'de Milli Kütüphane'de "Torpil Bahane, Kariyer Şahane" sloganıyla insanları güldürürken düşündürecek ; Fatoş Abla Koleji'nin sahibi Sayın Fatma Özyurt, TRT spikeri Sayın Zafer Kiraz ile birlikte kariyer basamakları üzerine hayata dair sohbet edeceğiz. Aynı gün sergi salonu ve fuayede tiyatro sanatçısı Sayın Halil Esen, radyo sanatçısı Sayın Olgun Şensoy ile şiir dinletisi, seramik sanatçısı Sayın Biran Köksel ve ressam Nilgün Bayraktaroğlu'da etkinlik içerisinde yer alacaktır. Ankara bir günlüğüne de olsa kültürün de başkenti olacak.
Benim sorularım bu kadar, sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Kütüphaneninizin kitap okuma aşkıyla dolu milyonlarca insan tarafından ziyaret edilmesini temenni ediyor ve saygılarımı sunuyorum.
Kaynaklar:
*http://www.konseptyapabilirsin.com/
**http://www.kygm.gov.tr/Eklenti/55,yonetici-ozetipdf.pdf?0
Yayın Kurulu: Prof.Dr. İsmail Bircan, Uzman Nilüfer Ünal, Osman Kutlu
Editör: Gülden A. Pınarcı
İçerik Yöneticisi: Dinçer Azapcı
3 Ayda bir yayınlanır.