33 Yıl:
9 Mart
2014 ISSN:
1306-3472

Ana Sayfa » Yıl 9, Sayı 33 (Mart 2014) » Editörden

EDİTÖRDEN

 

 

 

Gülden A. Pınarcı
gpinarci@atilim.edu.tr

Kadın olmak

İstila edilmekmiş anne

Her şeyimi aldılar

Çocukluğumu bir kadın

Kadınlığımı bir erkek

Tanrı kadını yaratmasın

Tanrı doğurmayı bilmez

Kaburga kemikleri kırıldı işte

Bütün erkeklerin

Boynumuz kıldan ince

Erkekler bir cenaze gibi

Taşıyor omuzlarında bizi

Ayak altında kaldık

Bir tüy gibi hafif uçtuk

Bir âlemden bir âdeme

Sözlerim de onların

Ayak izidir anne

                             (Müesser Yeniay)

 

 

Bazen sayfalarca anlatabileceğimiz duyguları kısacık şiir mısraları önümüze seriverir, tıpkı yukarıdaki şiir gibi. Bültenimizin 33. sayısı bizim için çok önemli iki konuyu gündeme getiren mart ayında çıktı. Bu önemli gündemlerden biri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, bir diğeri de Kütüphaneler Haftası. Siz okurlarımızın beğeneceğini düşündüğümüz bu iki önemli konudan yola çıkarak içeriğimizi oluşturduk.  Biliyoruz ki araştırarak, okuyarak, üreterek bakış açılarımızı değiştirebilir ve dünyadaki sorunlara yaşamı herkes için daha anlamlı kılacak çözümler bulup, hayatı güzelleştirebiliriz. Daha fazla okuyan ve daha fazla bilim üreten bir toplum olmak dileğiyle…

33. sayımızda siz değerli okuyucularımıza dopdolu bir bülten hazırladık. Bültenimizin bu sayısında yer alan konular ve konuklar şöyle:

MAKALELER

Dijital Çağda Kütüphanelerin Yeni Yüzü: Bilgiye Erişim Merkezleri (Tuba Akbayraktürk Çanak): 

Teknolojik gelişmelerin ışığında klasik kütüphane hizmetlerinin sunulduğu geleneksel kütüphane binaları dışında günümüzde Bilgiye Erişim Merkezi olarak çevirebileceğimiz İngilizce karşılığı Information Commons ya da Learning Commons olan yeni oluşumlar özellikle üniversite kütüphanelerinde1990’ların ortalarından beri öne çıkmaktadır. Bilgiye Erişim Merkezleri öğrencilerin öğrenme ve araştırma gereksinimlerini en gelişmiş teknolojilerin ve kaynakların kullandırılması yolu ile desteklemeyi amaçlar.

Bilgi hizmetlerinin ulaştırılmasında Bilgiye Erişim Merkezleri elektronik bilgi kaynakları, görsel-işitsel kaynaklar, basılı kaynaklar üçgeninin yanı sıra çok amaçlı teknolojik altyapıyı, deneyimli personeli ve gereksinimlere uygun olarak tasarlanmış fiziksel mekânları bir araya getirir.

Dijital Yerliler, Sosyal Ağlar Ve Kütüphanelerin Geleceği (Prof. Dr. Yaşar Tonta): 

Facebook, MySpace, Flickr ve YouTube gibi Web 2.0 özelliklerine sahip sosyal ağlar en çok ziyaret edilen web siteleri arasında yer almaktadır. Sosyal ağlar sadece sosyalleşmek ve eğlenmek amacıyla değil, bilgiye erişmek, öğrenmek ve profesyonel iş yapmak amacıyla da kullanılmaktadır. Sosyal ağların sağladığı işbirliği, kişiselleştirme, kullanıcı destekli içerik ekleme ve üst veri gibi özellikler kullanıcı deneyimini zenginleştirmekte ve bu web sitelerini daha çekici kılmaktadır. Kütüphanelerin de sosyal ağlar kadar erişilebilir, esnek, işbirliği ve paylaşıma açık olmasını bekleyen kullanıcılar, yoğun olarak kullandıkları sosyal ağlar aracılığıyla kütüphanelere de erişmek istemektedirler. Kütüphanelerin geleceği dijital kullanıcıların bilgi gereksinimlerini başarılı bir biçimde sağlamalarıyla yakından ilgilidir. Aksi takdirde Web, Google ve Facebook ile yetişen “ağ kuşağı” ya da “dijital yerliler” kütüphaneleri modası geçmiş kuruluşlar olarak görecek ve bilgi gereksinimlerini karşılamak için başka kuruluşlara ya da ortamlara yöneleceklerdir. Bu çalışmada Web 2.0 gibi bazı yeni teknolojilerin ve teknolojik yakınsamanın kullanıcılar ve kütüphaneler üzerindeki etkileri İncelenmekte, dijital çağda bilgi profesyonellerinin karşı karşıya kaldığı yeni meydan okumalar ve fırsatlar tartışılmaktadır.

Toplumsal Cinsiyet Rolleri Çerçevesinde Namus, Bellek Ve Kıskançlık Kavramları: Atılım Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezimizin düzenlemiş olduğu panelin konusu “Toplumsal Cinsiyet Rolleri Çerçevesinde Namus, Bellek ve Kıskançlık Kavramları”. 8 Mart 1857 tarihinde New York’ta 40 bin dokuma işçisinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi istemiyle greve başladı. Polisin saldırması, işçilerin fabrikaya kilitlenmesi sonrasında da çıkan yangın sonucunda çoğu kadın olmak üzere 129 işçi can verdi…

ANKARA DOSYASI

Ateşin Hapsedildiği Yer: Demirciler Ve Sobacılar Çarşısı

Bacalar sökülüp atıldı, uydular takıldı çatılara
Göçmen kuşlar uğramaz oldu yaşanılan mekânlara
Odunlar yanmıyor artık, güğümler kaynamıyor
Çocuklar koşuşturup birlikte oynamıyor
Hüzünlü bir sessizlik var odanın içinde
Sobalar, yenildi kalorifer peteklerine
Kestaneler öksüz kaldı, mısırlar yetim
Karlar yağdı yüreğimin eteklerine
Ey soba! Beni de al ruhundaki peteklerine…

Şair Dursun Tiftik’in yukarıda kaleme aldığı dizeler aslında her şeyi anlatıyor. Ankara dosyamızın konusu soğuk kış günlerinde çocukluğumuz sobalı evleri ve çok eski bir çarşı olan Demirciler ve Sobacılar Çarşısı. Çarşının en eski ustalarından biri olan Adil Türe atölyesinde yanan sobanın sıcaklığında mesleğe nasıl başladığını ve çarşının geçirdiği değişim evrelerini bizlerle paylaştı

EDEBİYAT KÖŞESİ

Şair Zerrin Taşpınar’la Edebiyat Ve Kadın Üzerine Söyleşi

Her sayımızda olduğu gibi bu sayımızın “Edebiyat Köşesi”nde de sizleri bir şairimizle daha buluşturalım istedik. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle bu sayımızda Emekçi Kadınlar Derneği Onur Üyesi olan Şair Zerrin Taşpınar’ı konuk ettik. Taşpınar’la edebiyat ve kadın üzerine sıcak bir sohbet gerçekleştirdik.

“Kadınların, daha çocuk yaşta haklarını elde etmek için savaştıkları bir kültürde yaşıyoruz. Ben de o savaşları az da olsa yaşadım. Böylesi bir yetişme serüveninin insanı güçlendirdiğine inanıyorum. Kadın olmak, çok renkli olmak gibi geliyor bana. Hayatımda hiçbir zaman; “burnum şöyle olsaydı, gözüm böyle olsaydı” gibi bir özlem, görüntümden bir mutsuzluk duymadım. Tam tersi, bir noktam bile değişse, ben olmayacağımı düşündüm hep… Kendimi olduğum gibi kabul ettim sanırım. Madem kadınım, bilerim o kadın olma durumunu ve keskinleştiririm dedim belki de… “

SOHBET KÖŞESİ

Prof. Dr. Serap Kurbanoğlu ile Kadın, Akademisyenler ve Kütüphaneler Üzerine Söyleşi (Gülden A. Pınarcı- Pınar Demirtaş- Dinçer Azapçı): Bültenimizin bu sayıdaki gündemi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve Kütüphaneler Haftası. Bu vesileyle hem kadın hem de kütüphaneler olmak üzere bu önemli iki konuya akademisyen penceresinden bakalım istedik. Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serap Kurbanoğlu’yla siz okurlarımız için sıcak bir sohbet gerçekleştirdik.

Sayın Kurbanoğlu Türkiye’de kadın, akademik camia kadın ve kütüphaneler üzerine sorduğumuz tüm soruları içtenlikle yanıtladı. 

SİNEMA KÖŞESİ

Dünya Kadınlar Günü Ve Sukkar Banat‎ (Gökhan Keskin)

Dünya Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün olup kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının insan hakları temelinde kutlanması amacına yöneliktir.

BİLİM DÜNYASINDAN

Merak Ettiğimiz Gezegen "Mars" Ve Lazer Spektroskopisi (Yrd. Doç. Dr. Kemal Efe Eseller): Bilim insanları, evrende gerçekleşen olayları merak ettiği sürece hayatı kolaylaştıran yeni buluşlara ulaşacak ve her geçen gün bilime daha fazla katkı sağlayacaklardır. Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars gezegenine gönderdiği Curiosity (merak) - Rover sistemi ile gezegende çok önceden yaşamış canlı kalıntılarını (mikroplar, tek hücreli canlılar) bulabilmek için araştırmalar yapmakta ve gezegenin tarihi oluşumunu incelemektedir. Mars yüzeyinde, insanoğlu için gerekli Sülfür (S), Nitrojen (N), Oksijen (O), Fosfor (P) ve Karbon (C) gibi elementlerin varlığı ve izleri, gelecekte bu konuda yapılacak araştırma konularını şekillendirmekte ve uygun yaşam koşullarının bulunması için zemin hazırlamaktadır.

YANSIMALAR

Kadın Heykeli Olmanın Bile Zor Olduğu Ülke… (Zeynep Ünal): Bir boşanmanın ardından Ankara’dan Adana’ya taşınıp Ankara’ya göre nispeten küçük bir şehirde yaşamaya karar vermiştim. 4 yıl kadar Adana’da yaşadıktan sonra anladım ki küçük bir şehirde yaşamak aslında daha zor bir kadın için. Büyük şehirde kaybolmak daha kolay. Arkadaşların desteğiyle geldim, yerleştim İstanbul’a…

Sahibi: Prof.Dr. Abdurrahim Özgenoğlu
Yayın Kurulu: Prof.Dr. İsmail Bircan, Uzman Nilüfer Ünal, Osman Kutlu
Editör: Gülden A. Pınarcı
İçerik Yöneticisi:
3 Ayda bir yayınlanır.