31 Yıl:
8 Ekim
2013 ISSN:
1306-3472

Ana Sayfa » Yıl 8, Sayı 31 (Ekim 2013) » KÜTÜPHANEMİZDEN HABERLER

KÜTÜPHANEMİZDEN HABERLER

 

17 YILIN ARDINDAN

1997 yılında Ankara’nın Gölbaşı’na bağlı İncek’te bir çocuk doğdu… Adı,  ATILIM ÜNİVERSİTESİ… Şimdi 17 yaşında… Artık genç bir yetişkin… Tıpkı bir ağaç gibi… Ağacın kökleri toprağın derinliklerine indikçe, toprağın üstünde dallar, yapraklar ve meyve ağaçları çoğalır ya, biz de fakülteleri, öğrencileri ve akademik ve idari personeli ile büyüyoruz.

Üniversitemizin kuruluşunun 10. yılı olan 28 Şubat 2007 tarihinde başlayan ve günümüze kadar devam eden üniversitemizde 10 yılını dolduran akademik ve idari personele verilen Teşekkür Plaketleri Töreni bu yıl da yapıldı.

Açıklama: C:\Users\ERGUL\Desktop\10.yıl\IMG_0740.JPGKütüphanemiz, Sağlama Birimi sorumlusu Ergül Kara 2003 yılında aramıza katıldı. Arkadaşımızı tebrik eder, gelecekte de başarılar dileriz.

Arkadaşımız duygularını şöyle dile getiriyor;

“…Sevinçlerin, mutlulukların, hüzünlerin ve ayrılıkların yaşandığı koca bir 10 yıl. Görüşmeye çağırıldığım ilk günü daha dün gibi hatırlıyorum. 10 yıl nasıl geçti derseniz inanın bende hatırlamıyorum.  İlk iş deneyiminin ve acemiliğin vermiş olduğu heyecanla başladık ve bugünlere geldik. Üniversiteyle birlikte biz de büyüdük ve olgunlaştık. ATILIM bir eğitim yuvası ama aynı zamanda da çok güzel dostlukların kurulduğu bir yuva bence. Büyüdükçe bu dostlukların kurulması zorlaşıyor ama yine de eski dostlukların sürmesi ve üniversitenin büyümesi de bir o kadar sevindirici tabi ki. Kütüphane olarak nasıl büyüdüğümüzü ve nereden nereye geldiğimizi kademe kademe yaşamak çok güzel….Üst üste kitap yığınlarının arasından istenileni bulmak, neyi nereye koymuştuk acaba diye düşünmek, kitapları sıralamak ve ardından sığmadığımız için defalarca o sıralamayı bozmak zorunda kalmamız, Nilüfer hocam yine bağış geldi kitapları nereye koyalım peki yer yok dediğimizde; off..…bende bilemiyorum artık deyip yine bana Mütevelli Heyet’in yolu göründü diye sızlanmalarımız…  

Ve nihayetinde bu yakarışlarımız karşılık buldu ve yeni binamıza taşındık. Çekirdek aile olarak başladığımız bu yolda geniş aile olma yolunda hızla ilerliyoruz…”

Geçen yıl, kütüphanemiz personeli Derya Orhan ve Pelin Şahin de 10 yılını tamamladıkları için teşekkür belgelerini almışlardı. Pelin Şahin ve Derya Orhan Kataloglama biriminde görevlerine devam etmekteler.   Anılarını bizimle paylaşırken geçen 10 yılın da bir özetini bize sunuyorlar:

 “…Yıl 2002 karlı bir Nisan sabahında Atılım ailesine katıldık. Rektörlük binasındaki  kütüphanede  4 kişiyle başladığımız bu yola şimdi Ankara’nın 3. en büyük kütüphanesi ünvanını alan yeni kütüphane binamızda  17 kişiyle devam etmekteyiz.  2013 yılında arkamıza dönüp baktığımızda üniversitenizin ne kadarda geliştiğini gururla ve sevinçle görmekteyiz. ilk yıllarda zorlu şartlarda köy yollarından gidip gelirken şimdi ise sonradan yapılan yollarda rahatlıkla gidip gelmekteyiz. Kampus içinde tek bina işletme binası iken şimdi her fakültenin binası oldu. Bu on yıllık zaman diliminde kütüphanenin her biriminde görev aldık, bu açıdan kendimizi geliştirme imkanı bulduk.

Kütüphanede en çok sayım yaparken eğlendiğimizi düşünüyoruz; herkesin masasında 2-3 tane demirbaş defteri, her kafadan ayrı rakamlar çıkıyor, hep bir telaş hep bir koşturmaca… Öyle ki kitapların adını dahi doğru dürüst okuyamıyorduk yarı İngilizce yarı Türkçe kitapların adını bağırıp sesimizi duyurmaya çalışıyorduk kahkahalar eşliğinde…

 Arkadaşlarımız ayrılırken hüzünlendik,  evlendiler sevindik, kütüphane ailesi olarak acı tatlı günler yaşadık ve yaşamaya devam edeceğiz…”

 

 

 

Arkadaşlarımıza daha nice 10 yıllar ve mutluluk dolu bir yaşam diliyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

ANKOS ULUSAL KAYNAK PAYLAŞIM ÇALIŞTAYI

 

Kütüphanemiz personeli Gözde Torun 13-14 Eylül tarihleri arasında Hitit Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Çorum’da gerçekleştirilen ANKOS Ulusal Kaynak Paylaşım Çalıştayı’na katıldı.

ANKOS Ulusal Kaynak Paylaşım Çalıştayı’nda "Elektronik Kaynakların Paylaşımı: Haklar ve Kısıtlar"  başlıklı konu irdelendi.

Çalıştay’da;

E-kaynakların kütüphaneler arası kaynak paylaşımı işlemlerinin nasıl yürütüldüğü/yürütüleceği, lisans anlaşmalarında bu konuya nasıl yer verildiği, haklar ve kısıtların ne olduğu, mevcut uygulamalar ve ortak çözümler arama gibi konulara yer verildi.

Bilindiği üzere “Kütüphaneler arası işbirliği takip sistemi” ile üniversite kütüphaneleri arasında kaynak paylaşımı gerçekleşmektedir. Bu doğrultuda gerek kütüphaneye gerekse kütüphaneciye ve hatta kullanıcıya düşen görev ve sorumluluklar üzerinde durulmuştur. Daha iyi hizmet verebilmek için takip sisteminde yenilikler yapılacağı yönünde mesajlara da vurgu yapıldı.

 

GEÇMİŞİN ANGORA’SINDAN GELECEĞİN ANKARA’SINA

Ankara’nın Başkent oluşunun 90. yılı nedeniyle kütüphanemizde “Ankara Günleri” düzenledi.

Açıklama: 2013-10-23 Kütüphane ankara günleri

Atılım Üniversitesi 13 Ekim Ankara’nın başkent oluşunun 90. yılını kutlama ve kütüphanemizin Ankara Arşivini tanıtma kapsamında 23-24-25 Ekim tarihinde “Geçmişin Angora’sından Geleceğin Ankara’sına” isimli bir etkinlik gerçekleştirdi.

Etkinlikte, Dericizade Faruk Küçük fotoğraf sergisi, Ankara belgeseli, mekân olarak Ankara’nın kullanıldığı film gösterimleri ve konferans yer aldı. Etkinliğin açılış konuşması Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bircan yaparken, Kütüphane müdürümüz Uzman Nilüfer Ünal gerçekleştirilen etkinliğin önemine dikkat çekti ve Ankara Dijital Kent Arşivi’nin oluşum sürecine değindi.

 

 

Açıklama: 2013-10-23 Kütüphane ankara günleri

 

Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen konferansa Yrd. Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin ve Prof. Dr. Mehmet Tunçer konuşmacı olarak katıldı. Yrd. Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin konferansta küreselleşme bağlamında başkent Ankara’nın rolü üzerinde dururken, Prof. Dr. Mehmet Tunçer, Ankara’da doğal, kültürel / tarihsel çevre korunmasında Jansen plan kararlarının günümüzdeki durumunu değerlendirdi. Konferansın ardından “Dünden Bugüne Ankara” isimli belgesel gösterildi. 3 gün süren etkinlikte Ankara mekânlarının kullanıldığı filmlerden Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm, Bizim Büyük Çaresizliğimiz ve Siyah Beyaz gösterime sunuldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ORYANTASYON & KULLANICI EĞİTİMİ

Açıklama: C:\Users\Gülden_Aydın\Desktop\onur tarafından eklendi\Kutup-foto\IMG_0489.JPGKütüphanemiz, üniversitemize yeni katılan öğrenciler için oryantasyon ve kullanıcı eğitimi veriyor. Gerçekleştirilen oryantasyon programında; kütüphane kuralları, hizmetleri ve olanakları hakkında bilgilendirme yapılmaktadır. Öğrencilerin kütüphane kaynaklarından doğru ve hızlı bir şekilde faydalanmasını sağlamak için gerçekleştirilen kullanıcı eğitimi hafta içi her gün 16:00-17:00 saatleri arası yapılmaktadır. Ayrıca rezervasyon yaptırarak kullanıcı eğitimi talebinde de bulunabilirsiniz. Katılmak isteyen tüm öğrencilerimizi kütüphanemize bekliyoruz.

Daha fazla bilgi için (+90.312) 586 84 66 numaralı telefonu arayabilir ya da gtorun@atilim.edu.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.

 

Sahibi: Prof.Dr. Abdurrahim Özgenoğlu
Yayın Kurulu: Prof.Dr. İsmail Bircan, Uzman Nilüfer Ünal, Osman Kutlu
Editör: Gülden A Pınarcı
İçerik Yöneticisi:
3 Ayda bir yayınlanır.